nl fr

FAQ

Voor vragen over het dolfinarium, scroll naar beneden.

OVER HET PARK

Nee, in het zomerseizoen betaalt u voor 1 all-in ticket. Dit ticket geeft toegang tot alle shows, attracties binnen (Bobo’s Indoor) en buiten, en het waterpark Bobo’s AquaSplash.


Ja, enkel in het winterseizoen is Bobo’s Indoor apart te bezoeken. In het zomerseizoen betaalt u voor 1 all-in ticket. Dan geeft je ticket je toegang tot alle shows, attracties binnen (Bobo’s Indoor) en buiten, en het waterpark Bobo’s AquaSplash.

Ja, in het zomerseizoen betaalt u voor 1 all-in ticket. Dit ticket geeft toegang tot alle shows, attracties binnen (Bobo’s Indoor) en buiten, en het waterpark Bobo’s AquaSplash.

Nee, in het zomerseizoen betaalt u voor 1 all-in ticket. Dit ticket geeft toegang tot alle shows, attracties binnen (Bobo’s Indoor) en buiten, en het waterpark Bobo’s AquaSplash.

Er is een publieke afspoeldouche op de ligweide rondom Bobo’s Aquasplash. Er zijn geen douchecabines aanwezig.
Er is een verkleedruimte voorzien op de ligweide. Deze dient enkel voor het snel aan- en uitkleden, niet om kleding of items achter te laten. In het restaurant rechtover het waterpark zijn toiletten.

Nee, de parking is steeds betalend. Je kan niet reserveren of online reeds een ticket kopen, dit kan enkel op de dag van je bezoek in het park.

Ja, dat kan, indien de barcode op je e-ticket geldig en leesbaar is, kan deze code aan ons controlepunt gescand worden. Zo hoeft u uw tickets niet uit te printen.

Boudewijn Seapark beschikt over een aantal rolstoelen. Deze kun je op voorhand reserveren via het nummer: +32(0)50/38.38.38. Er zijn geen kinderwagens of bolderkarren beschikbaar.

Ja,er is een aparte lift voorzien in het dolfinarium, waarmee rolstoelgebruikers op een plateau in de tribune terecht komen en mooi zicht hebben op de show. Ook de zeeleeuwenshow is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Nee, om hygiënische redenen én om veiligheidsredenen naar onze dieren toe. Officiële hulphonden zijn uiteraard welkom!

Nee, zwemmen kan niet. Maar je kan wel deelnemen aan het programma ‘In het Water met Dolfijnen’. (meer info)

Ja, dit kan zomer én winter. Ontdek de verschillende formules hier.

Een deelnemer moet in staat zijn om zelfstandig te stappen, te knielen en moet de instructies van de trainers goed kunnen begrijpen en opvolgen.

Om bij de dolfijnen te geraken, moet de bezoeker zelfstandig kunnen stappen. Dit houdt een kleine helling in en trappen. De bezoeker moet ook zelfstandig kunnen knielen tot bij het dier.

Bij voorkeur wel. Indien dit niet mogelijk is, kunnen we steeds de streepjescode scannen op je smartphone of tablet.
Let op: het tonen van een bevestigingsmail van aankoop geldt niet als ingangsticket. Enkel leesbare streepjescodes worden aanvaard.

Ja, tijdens de Herfst- en Paasvakantie (België), niet op andere dagen. De vergezellende personen krijgen een kortingstarief.

Ja, maar er zijn enkele gereserveerde plaatsen voorzien dicht bij de ingang van het park.

Nee. Kortingsbonnen zijn nooit cumuleerbaar met reeds gekochte tickets, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld op de bon.

Je kan een mailtje sturen naar [email protected] Je vraag wordt snel behandeld.


Boudewijn Seapark beschikt over een EHBO post om bezoekers snel en efficiënt te helpen. De EHBO post bevindt zich in de kiosk tussen restaurant SeaSide en Bobo’s AquaSplash.

Picknicken is toegelaten op de daartoe voorziene plaatsen in het park.

Kinderen die verloren lopen, worden naar de EHBO post gebracht. Ouders of begeleiders kunnen het kind daar terugvinden!

Verloren voorwerpen worden de dag zelf naar de EHBO post gebracht. Nadien kan dit opgehaald worden aan het onthaal.

Het gebruik van selfie-sticks is voor uw eigen veiligheid en dat van uw mede-bezoekers niet toegestaan.

 

OVER HET DOLFINARIUM

Het dolfinarium is lid van de EAAM (European Association of Aquatic Mammals). Dit is een organisatie die kennis deelt onder dolfinaria, trainers, dierenartsen, onderzoekers en studenten. De EAAM legt haar leden zeer strenge richtlijnen op voor het houden van zeezoogdieren. De leden moeten voldoen aan de regels en worden regelmatig gecontroleerd. De EAAM is de enige Europese organisatie die de belangen van zeezoogdieren behartigt. Haar richtlijnen zijn op bepaalde punten zelfs strenger dan de Belgische Wet.
Het dolfinarium van Boudewijn Seapark voldoet ook aan de Belgische Wet m.b.t. dierentuinen:
– het bassin van het dolfinarium is groot genoeg
– de bezoekers worden geïnformeerd over de dieren in het park
– er worden educatieve pakketten aan scholen aangeboden, op maat van de kinderen.
– er wordt actief meegewerkt aan gecoördineerde internationale kweek- en uitwisselingsprogramma’s, om zo de diersoort in stand te houden.

Het dolfinarium van Boudewijn Seapark bevat bijna 3 miljoen liter zout water. Het voorbassin is ongeveer 37 meter lang, 13 meter breed en bijna 6 meter diep. Het water wordt 24 uur op 24u gecontroleerd, en dit 7 dagen op 7.

Volgens de Belgische wet heeft het dolfinarium voldoende plaats om 9 dolfijnen te huisvesten. Momenteel verblijven er 8 dolfijnen (6 volwassen dolfijnen en 2 baby-dolfijnen). Jaarlijks krijgt Boudewijn Seapark een vergunning van het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voor het houden van tuimelaars en gewone zeehonden.

Neen. Wist je dat dolfijnen in dolfinaria langer leven dan in de natuur? Dit komt omdat er in dolfinaria geen natuurlijke vijanden zitten (bv. haaien, orca’s…), omdat er altijd vers voedsel voorradig is én omdat de dolfijnen onmiddellijk worden verzorgd als ze ziek zijn. Een dolfijn in de natuur wordt gemiddeld 34 jaar. In ons Brugse dolfinarium vierden we in 2016 de 50ste verjaardag van Puck. De oudste dolfijn ter wereld leeft in een dolfinarium in Amerika. Deze dolfijn is 61 jaar geworden in 2015!

Onderzoeken naar Sonargebruik bij dolfijnen hebben aangetoond dat deze de dieren de sterkte van hun sonar kunnen reguleren en zelfs uit- en in kunnen schakelen. Ze gebruiken dus wel degelijk hun sonar. Dolfijnen hebben een totaal andere gehoorsgevoeligheid dan mensen. Wij horen bv. goed lage tonen en minder goed hoge frequenties. Wij als mensen kunnen geluidstonen horen tussen het frequentiegebied van 15 Hz tot 20.000 Hz. Bij dolfijnen ligt dit anders! Het gehoor van dolfijnen werkt vooral goed onderwater. Zij produceren hoogfrequente geluiden voor hun sonar. Dolfijnen kunnen daarom geluidstonen horen tussen de 75.000 Hz en 150.000 Hz : een gehoorgevoeligheid ver boven de geluidstonen die wij als mens produceren tijdens bijvoorbeeld de dolfijnenshow. Fysisch gezien neemt de geluidssterkte ook nog eens af bij de overgang van lucht naar water. In het verleden hebben wij de achtergrond geluiden van de pompen van het filtersysteem van het dolfinarium onderwater gemeten. De resultaten daarvan toonden aan dat de dolfijnen geen last hebben van deze geluiden.

Hoewel het dolfinarium-bassin nooit de natuurlijke habitat kan evenaren, is het niet zo dat dolfijnen lange afstanden moeten kunnen zwemmen en diep moeten kunnen duiken om te overleven. In de natuur leven er o.a. residentie of kustdolfijnen. Zij leven in het ondiepe gebied voor de kust, vaak met een maximale diepte van 3 tot 5 meter. Het zwemmen in de natuur is vooral gerelateerd aan het zoeken naar voedsel, socialisatie, vluchten voor vijanden of negatieve stimuli. Er leeft bv. een grote groep kustdolfijnen in Sarasota Bay, een natuurlijke baai voor de kust van Florida in Amerika. De dolfijnen verblijven er in laag water, en gaan er nooit weg. Dit komt omdat deze baai zeer rijk is aan vis. Dolfijnen hoeven hier dus geen kilometers te zwemmen om aan eten te geraken! Andere groepen kustdolfijnen komen voor in Sado, Portugal en in Moray Firth, Schotland. De gezondheid van dolfijnen staat dus los van het aantal kilometers dat ze zwemmen per dag. Gezondheid en veiligheid zijn vooral gerelateerd aan de beschikbaarheid van voedsel en de afwezigheid van vijanden of bedreigingen.

66% procent van de Europese populatie in dolfinaria is geboren in gevangenschap. Er zijn ook nog nooit wilde dolfijnen vanuit de Japanse drijfjachten ingevoerd in Europa. Boudewijn Seapark veroordeelt deze drijfjachten ook scherp en neemt daar afstand van. Dat is de reden waarom wij actief meewerken aan het fokprogramma vanuit de EEP. (Endangered species Program)

Wist je dat 1 op 2 pasgeboren dolfijnenkalfjes het einde van het 1ste levensjaar niet haalt? Deze cijfers zijn identiek zowel in dolfinaria als in de natuur… Wetenschappelijke studies tonen aan dat het geboortecijfer en het sterftecijfer in de natuur en in dolfinaria ongeveer gelijk zijn.
In 2003 werden op 1 jaar tijd 3 dolfijntjes geboren in het Brugse dolfinarium. Daarna was er geen fokmannetje meer aanwezig in Brugge tot 2010.

Ja, het dolfinarium werkt regelmatig mee aan nationale en internationale onderzoeksprojecten.
In 2006 zocht Boudewijn Seapark op Europees niveau met succes mee naar een methode om de ongewilde bijvangst van dolfijnen in de trawlervisserij te verminderen.
In 2005 en 2006 heeft de universiteit van Utrecht een gedragsstudie uitgevoerd met onze tuimelaars.
In 2008 heeft de afdeling Diergeneeskunde van de universiteit Utrecht een methode ontwikkeld om de ogen van zeeleeuwen beter medisch op te volgen. Er werd een behandelingsmethode opgesteld voor oogproblemen.
Dankzij jarenlang onderzoek werd in het dolfinarium een meetmethode ontwikkeld voor babydolfijnen terwijl ze nog in de baarmoeder zitten. Zo kan men tijdens een zwangerschap perfect zien hoe groot het ongeboren dolfijntje reeds is, en of alles volgens schema verloopt. Deze meetmethode is ondertussen een internationale maatstaf geworden bij andere dolfinaria.

Het dolfinarium dient ook als opleidingscentrum. De trainers leiden elk jaar verschillende studenten op. Studenten van de opleidingen Dierenzorg, Diergeneeskunde en Biologie uit België en Nederland lopen gedurende enkele maanden stage in het dolfinarium. Ze volgen de trainers gedurende hun dagelijkse zorg voor de zeezoogdieren.

Het dolfinarium werkt samen met het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent. Onder begeleiding van therapeuten zetten de kinderen hun therapie verder in het dolfinarium.
Het dolfinarium werkt ook al jaren samen met Make-A-Wish®, Dreams4Kids, KinderDroomwens, BrailleLiga,… om de droom van zieke of mindervalide kinderen waar te maken.

Het dolfinarium van Boudewijn Seapark: méér dan alleen maar show…
De hoogste prioriteiten van het dolfinarium, zowel voor de organisatie als voor het personeel, zijn het welzijn van, het respect en de liefde voor onze dieren. Daarom veroordelen we het doden van dolfijnen in Taiji of het slecht behandelen van gelijk welk dier. We respecteren dat bepaalde culturen op dieren jagen voor voedsel. Niettegenstaande is het onaanvaardbaar dat het doden van dieren op een wrede of onnodig gewelddadige manier gebeurt, en dit zonder rekening te houden met het effect hiervan op het voortbestaan van die diersoort.
Boudewijn Seapark ondersteunt geen enkele dierentuin die het welzijn van dieren niet als hoogste prioriteit heeft. Moderne dierentuinen moeten een voorbeeld stellen hoe we met dieren moeten omgaan en hoe we kunnen bijdragen tot de instandhouding van hun soort. Daarom leggen we u graag de werking van ons dolfinarium uit, en de waarheid achter bepaalde mythes.
Download HIER een pdf met de volledige, uitgebreide werking van ons dolfinarium.

Boudewijn Seapark gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. | OK Lees hier meer over het gebruik van cookies.